בטריות במקרר: יעיל, מזיק או מיותר? טכנאי המקררים יוסי פרת מסביר
לא ברור מנין השתרש המנהג הישראלי לאפסן את הבטריות במקרר או במקפיא.
אך האם יש היגיון וצדק מאחוריו?
יוסי פרת, טכנאי מקררים מנוסה, עונה.
כל טכנאי מקררים מכיר את זה, כשמגיעים לבצע תיקון מקררים ומגלים לא פעם כי המקרר הביתי של רבים מלקוחותינו עמוס בכל טוב:
פירות, ירקות, שאריות מאתמול, רטבים, ביצים וחלב, גבינות, בשר קפוא ו… סוללות.
כן, ישראלים רבים נוהגים להניח בטריות במקרר או אפילו במקפיא במחשבה שכך הם יאריכו את חיי הסוללה.
זה כבר מנהג כמעט אינסטינקטיבי עבור רבים, על אף שאינם באמת יכולים להסביר מה הרעיון באחסון בטריות במקרר – הלא אם תחפשו את המלצותיהן של החברות המייצרות את אותן סוללות תגלו שהן לא ממליצות על כך, ואף לעתים דווקא מבקשות להימנע מכך.
אז האם כדאי לשים בטריות במקרר? ולמה?
יוסי פרת שירותי קירור לשירותכם! להזמנת טכנאי מקררים בשרון, בתל אביב ובמרכז, חייגו 052-2459306
המלצת היצרנים
חברות כמו דורסל ואנרג'ייזר ממליצות לשמור את מוצריהן בטמפרטורת חדר סטנדרטית (20-25 מעלות לערך), במקום יבש, כדי להוציא מהם את המיטב.
ייתכן שכך צמח הנוהג של בטריות במקרר בישראל כבר מבית סבתא –
כמה עשורים אחורה, טמפרטורת חדר סטנדרטית בקיץ בנגב למשל, או בטבריה, בעידן שבו לא היו מזגנים, היתה גבוהה ממה שנחשב "טמפרטורת חדר נורמלית" באירופה. מכיוון שטמפרטורות גבוהות אינן מומלצות לאחזקת סוללות, העבירו אותן למקרר ומשם קצרה היתה הדרך אל בטריות במקפיא.
אך היצרניות עצמן לא ממליצות על כך. באתר דורסל למשל כותבים ש"הדבר לא יביא להארכת חייהן", ואחרות אף אומרות שלעתים אחסון בטריות במקרר ובמקפיא עלול לפגוע בהן – הלא מומלץ להימנע מלאפסן אותן בטמפרטורות קיצוניות ובתנאי לחות.
מה המדע אומר?
קודם כל, הסבר קצר: סוללות מאבדות אנרגיה בגלל תגובה כימית, בשני אופנים:
- כשמשתמשים בסוללה וכשמכניסים אותה למכשיר שצורך זרם ממנה, ואז נסגר המעגל המאפשר מעבר אלקטרונים בין האלקטרודות.
- מצב המכונה פריקה עצמית: מה לעשות, זוהי תגובה כימית מעט שונה שיצרני הסוללות לא הצליחו בינתיים למנוע אותה, ובה הבטריה מאבדת לאט לאט אנרגיה גם ללא חיבור למכשיר צורך זרם.
לגבי המצב הראשון, ממילא כל עוד הסוללה אינה מחוברת היא לא מבזבזת אנרגיה, ולכן הכנסתה למקרר היא חסרת טעם. יותר מכך, בטריה מהמקרר, כל עוד היא קרה, תפעל לאט יותר ובאופן פחות יעיל עד שתחזור לטמפרטורה רגילה – תחשבו על הבטריה ברכב ביום קפוא, שמתקשה להניע בבוקר.
לגבי המצב השני, תיאורטית, אכן טמפרטורה קרה מאיטה הליכים כימיים, כמו תהליך הפריקה העצמית. אלא שתהליך זה כל כך אטי ממילא (1-3 אחוז לשנה בטמפרטורת החדר שצוינה קודם) בבטריות מודרניות רגילות, שההשפעה של אחסון סוללות במקרר לא ממש עושה הבדל משמעותי ובטח אם הכוונה להשתמש בהן עוד השנה.
ויש גם קאטץ':
אחסון בטריות במקרר ובמקפיא יכול להזיק להן. לא צריך להיות טכנאי מקררים כדי לדעת שמקררים ומקפיאים הם אזורים לחים ורטובים – בדיוק מה שלא מומלץ לאחסון בטריות, בגלל אפשרויות לבעיות של קורוזיה במגעי הסוללה.
לסיכום:
לא כדאי להחזיק בטריות סטנדרטיות במקרר, בטח לא לטווח קצר. עדיף להקשיב להוראות היצרן, ולמצוא עבורן מקום יבש בטמפרטורה של 20-25 מעלות.
זקוקים לשירותי תיקון מקררים ומקפיאים בשרון ובמרכז? יוסי לשירותכם: 052-2459306