ניקוי, סידור ומניעת ריחות במקרר

אנו נפגשים עימו מידי יום, אך יחד עם זאת אנו מתנהגים אליו בצורה די ברוטלית וללא תשומת לב משמעותית. רק כשהוא משמיע קולות לא ברורים או שבוקעים ממנו ריחות לא נעימים או כשהוא פשוט לא עובד – המקרר הביתי שלנו! למה שלא נפרגן לו? קצת ניקיון, סדר וריח טוב יעשה לו ולנו רק טוב. בואו לקבל טיפים לסידור וניקוי בקלי קלות ובצורה בטוחה לכם ולמקרר שלכם.
ראשית דבר – רפואה מונעת למקרר
נראה כי המקרר שלנו יכול לספר עלינו הרבה יותר ממה שאנחנו יכולים לספר עליו. כאמור לעיל, לרוב אנחנו די ברוטליים, לא דואגים ולא מפרגנים לו – והוא מצידו עובד יומם וליל. בין מגוון ההתעללויות שלנו ניתן לציין מגוון עבמ"ים במגירת הירקות כמו מלפפונים שהפכו למחית מעופש ועגבניות עם ריקבון מתקדם. מיני תבשילים שאבד עליהם הקלח שלעולם לא ניגע בהם כמו גם כל מיני מוצרים שלא רצינו לזרוק כי חבל והם נשארו שם חודשים רבים. בעקרון, זכרו כי המקרר אינו ללא תחתית ולא מחסן ציוד. אם אתם מכניסים אליו מוצר חשבו שנייה האם יש סיכוי שגם יצא משם או שלא – אם לא, אולי כד'אי לקצר דרך לפח ולסגור עניין מבעוד מועד.
בדיקת תאריך וסוג המוצר
הוצאה ובדיקה של המוצרים
מתחילים בניקיון – שלב הוצאת החייזרים מהמקרר
לפני שניגשים לניקוי עצמו. אני ממליץ על בדיקה של כל מדף בנפרד. ספירת מלאי – מי נשאר ומי יוצא. תתפלאו איזה דברים נמצאים בחלקו האחורי של המקרר, שלא ידעתם על קיומם ושאין לכם שום צורך בהם. צנצנת ריבה כמעט גמורה, שקית ובה חטיף בלתי מזוהה או כל מוצר שיושב שם כבר תקופה וברור לכם ולו שלא תשתמשו בו. את אלו ניתן בקלילות וללא רגשי אשמה לזרוק לפח הזבל. פעולה כזו בשלב הראשוני מוציאה להערכתי כ-10 עד 20 אחוז מוצרים שאין להם כלל שימוש ושלא היו צריכים להיות בו כל כל הרבה זמן מלכתחילה. בסיום הוצאת החייזרים מן המקרר יש להוציא את המדפים והמגירות ואת כל חלקי הפלסטיק שבדלת ולשטוף אותם במים וסבון ולייבש אותם היטב לאחר מכן.
מפרקים את המדפים לפני ניקיון
פירוק המדפים לפני הניקוי
מתחילים לנקות – ואלו הם החומרים

• אז ככה, ברור שחובה לנתק את המקרר מהחשמל טרם התחלת פעילות הניקוי. רצוי שזה יעשה לקראת סוף השבוע בזמן שהמקרר יחסית התרוקן ממוצרים ולאחר ביצוע השלב הקודם. יש לרוקן את המקרר מתכולתו ולנקות.

• החומר המומלץ לניקוי חייב להיות עדין ודוחה חיידקים. כדאי מאוד לנסות בפינה לפני שרצים על כל המקרר. יש שעושים שימוש במיני סוגים של אקונומיקה – אני ממליץ לעבוד איתה בזהירות רבה ובמינון מדוייק. יש שעובדים עם סבון עידן ויש כאלו שרק עם מים חמימים וסודה לשתייה.

• יש העושים שימוש בסודה לשתייה וחומץ עם מים. ויש שפשוט עובדים עם מים חמים וסבון עדין כאמור לעיל. קיים מתכון הדוגל ביחסים הבאים: כ-ליטר מים חמים, חצי כוס של חומץ, רבע כוס של סודה וחצי כוס אקונומיקה. מתכון זה הוא עוצמתי ביותר והוא גם מסיר כתמים.

• חובה לעבוד עם כפפות מגן לידיים. את המיגרות מבעוד מועד אני ממליץ להוציא החוצה. ניתן לשטוף בטוש עם זרף מים וסבון עדין ולהשאיר לייבוש. כנ"ל את המדפים – שטיפה בכיור או באמבטיה וייבוש מוחלט טרם החזרה. אסור לעבוד עם ברזלית ואני לא ממליץ על סקוטש. אני ממליץ על מטלית עדינה כזו שמשמשת לניגוב ורבים שמים אותה בקדמת השיש.

• שימו לב לא להשתמש החומרים על בסיס אלכוהולי וזאת בשל הרכב בפלסטיק של המקררים הכוללים פלסטיק מסוג ABS שיכול להינזק עקב כך. זהירות מחומרים חזקים מאוד – סנט מוריץ היא חברה שמוצריה ידועים בעוצמתם למשל. כך לדוגמא תרסיס שלהם לניוקי חלונות שחבר שלי ריסס על מסך מחשב גרם לריטוש מוחלט של המסך. ואם כבר הזכרנו שם של חברה אז סיף הוא מוצר שהרבה טוענים ליעילות בניקוי שלו במקררים.

משפריצים ומתיזים חומרי ניקוי איכותיים וללא אלכוהול או חומר חזק מידי

התזת חומר ניקוי ידידותי למקרר לשם ניקוי

קרצוף עדין במטלית וסבון

קירצוף של המדפים הפנימיים בסבון

קרצוף פנים המקרר בספוגית עדינה
מקרצפים עם ספוגית עדינה את אזור פנים המקרר

איך למנוע ריחות?

• בעקרון הסודה לשתייה מהסעיף הקודם פותרת הכל ובכל זאת. פתרון סבתא של פעם שתמיד עבד היה לשים תפוח אדמה חתוך ולתת לו לספוג ריחות רעים מחלל המקרר.

• יש כאלו שקונים אבן גיר בחנות לחומרי בניין ומניחים אותו בפינה סמויה בתוך גרב במטרה שהאבן תספוג ריחות. וכן זה עובד מסתבר.

• יש המניחים שקית נייר חום (ניתן לרכוש בחנויות לכלי בית ואביזרים למטבח) במגירות של הירקות – ממתינים 48 שעות ומפנים אותן. לתוצאה מהירה ואורגנית ניתן לטבול צמר גפן בתמצית וניל בתוך צלוחית.

• צלוחיות של סודה לשתייה במקרר מסייעות מאוד כשמפזרים אותן ברחבי המקרר – לא לשכוח להוציא אותן כעבור כמה ימים.

• בשוק קיימים מגוון מטהרי אוויר למקרר על בסיס תעשייתי אותם ניתן להצמיד לדופן המקרר.

• קפה שחור גם הוא מסייע בספיחת ריחות לא נעימים במקרר – כנ"ל ניתן לשים בצלוחיות המהדרין טוענים שכדאי רק קפה גרגירים שלם ולא אבקה.

• הטיפ של אודטה דנין – במקרה של ריח קשה ועז שלא יוצא מדפנות המקרר ניתן לרצף את המקרר בנייר סופג ולרסס עליו אקונומיקה ולחזור על הפעולה מספר ימים. את הבשרים והמוצרים הרגישים העבירו לשכנים בלית ברירה מקרה כזה נפוץ כשיוצאים לחו"ל ויש הפקסת חשמל לא רצויה או תקלה במקרר ושחוזרים הבית מריח כמו נבלה של בעל חיים.
• ישנם מקרים בהם מגיע הריח כתוצאה של הפשרה של תא ההקפאה (הפריזר). מים ובהם שאריות לכלוך ומזון יורדים בצנרת הניקוז מאחורי המקרר. אני לא ממליץ למי שלא מבין בתחום לעשות זאת, אך בעקרון כשהמקרר מנותק מחשמל כדאי לאמר לטכנאי מקררים שיהיה אצלכם לשפוך לתחתית המקפיא כמות מים תרגיע אל צלחת הניקוז וגם אותה יש לנקות – שוב אני לא ממליץ לעשות זאת לבד.
• אגב את מגשית הניקוז כן ניתן לנקות לבד – יש לנתק את החשמל ואם היא נשלפת אז קרצפו אותה טוב לעיתים היא מקור הריח הראשי.
ייבוש סופי במטלית יבשה
ניגוב וייבוש לאחר הניקוי במטלית עדינה
שלב הסדר והארגון שאחרי
אם כבר רוקנתם את המקרר וניקיתם אותו זה הזמן לעשות סדר. אבל אם כבר סדר אז עשו זאת כהילכתו (תרתי משמע)! הרעיון הוא ארגון המוצרים במקרר וחלוקה לאזורים ברורים. יש מדף והוא "המדף החם" ובו יש כניסה ויצאה מהירה של מוצרים באופן תדיר – שם נשים את המוצרים הרגישים אשר נכנסים ראשונים ויוצאים ראשונים – מוצרי חלב, ממרחים וכדומה.
לגבי ביצים
יש דעה האומרת שיש להשאיר אותם בחבילה המקורית על מנת שלא יקבלו ריח, טעמים ושלא יושפעו מחיידקים שבמקרר – זכרו כי קליפת הביצה היא רגישה ואינה אטומה כפי שאולי נראה לעין (היא יכולה לספוח חומרים).
קשר עין הוא דבר חשוב ולכן חשוב שבכל מדף ניתן להביט עד הדופן האחורית. כלי אחסון הם עניין מאוד חשוב. אחסנו מוצאים בתוך כלים אטומים לשמירה עליהם, על אורך חייהם ועל ריח טוב במקרר.
סדרו את המוצרים לפי קבוצות ולפי רגישויות
ירקות ניתן למגן על ידי מגבת אם בד שישכב עליהם בתוך המגירה ויכסה אותם – הדבר מונע לחות להגיע אליהם ולגרום להם להרכיב. 
הקפידו לשאיר אזור פנוי במדף התחתון ובחלקו האחורי לאחסון של מוצר שזקוק לקור עז – כי על פי רוב זה האזור הכי קר במקרר. מוצרי בשר טריים, דגים וכל מזון מן החי יש להפריד משאר מוצרי המזון.
ירקות שלא אוהבים לחות
עגבניות, מלפפונים, גזר וחסה הם רק דוגמאות לירקות הרגישים ללחות בשילוב קור. ראשית יש להכניס אותם יבשים למקרר בתור התחלה. באחסון עצמו יש להקפיק לא לשים אותם חשופים, מומלץ לכסות אותם במגבת הסופגת את הלחות. יש המרפדים את תחתית המגירות במגבוני נייר עמידים או בכמות של נייר סופג לספגית הלחות במתחתית המקרר. את אלו יש להחליף מידי תקופה. מלפפונים ועגבניות יש להפריד שכן המלפפונים מפרישים חומר הגורם לריקבון של העגבניות.
אין עוצר או מלחמה
רצוי לא לדחוס למקרר יותר מידי מוצרים כי אז אין סרקולציה טובה של האוויר במקרר ונוצרים אזורים קרים יותר ופחות.
לא להשאיר את המקרר פתוח לזמן ארוך – הקור יוצא ממנו וזה יגרום לו למאמץ רב מידי.
נייר סופג עושה את העבודה
נייר סופג לתחתית המגירות במקרר
לסיום
גם אם תבצעו רק חלק קטן מן הטיפים הללו, אין ספק כי הרווח הוא כולו שלכם. גם בבחינת הניקיון וגם בעניין הסדר הפנימי שלו.
לשרותי תיקון מקררים חייגו ליוסי פרת – 052-245-93-06