מדריך: איך לשמור ירקות ופירות במקרר

  •  איזה ירקות ופירות אסור להכניס למקרר?
  • איך למנוע מעשבי תיבול להירקב במקרר?
  • האם כדאי לשטוף את הפירות לפני הקירור או לא?

יוסי פרת, טכנאי מקררים בכפר סבא ובמרכז הארץ, מרכז עבורכם את כל הטיפים החשובים להארכת חייהם של ירקות ופירות במקרר.

  •  האם אתם מאלו שחוזרים מהסופרמרקט ודוחפים אוטומטית את כל הירקות והפירות למקרר?
  • האם אתם זורקים בקביעות פירות וירקות שהתקלקלו בו?
  • זה הזמן ללמוד איך שומרים ירקות ופירות במקרר – מה כדאי ומה אסור לעשות?!

הוראות כלליות לאחסון ירקות ופירות במקרר: 

  • אל תשטפו אותם לפני האחסון, אלא רק לפני שאתם מתכוונים לאכול או לחתוך את אותו פרי או ירק.
    חשוב שהירקות/פירות לא יהיו רטובים, אחרת הם ירקבו או יצמיחו עובד ביתר קלות במקרר. אם שטפתם (למשל, במקרה של אבטיח שרציתם לאחסן חתוך), דאגו לייבוש הולם לפני ההכנסה לקירור.
  • אפשר לאחסן ירקות או פירות חתוכים במקרר אם הם בקופסה סגורה ואטומה.
    אבל כדאי לזכור שהם מאבדים את ערכיהם התזונתיים החיוביים (הוויטמינים למשל) בקצב גבוה יותר אחרי חיתוך, ובמיוחד ככל שהחיתוך קטן יותר (וזאת עוד סיבה מדוע כדאי לחתוך סלט לפני שאוכלים, טרי-טרי, ולא להכין מראש לאחסון במקרר).
  • פירות וירקות לא בשלים עדיף בדרך כלל להניח מחוץ למקרר עד שיבשילו, ורק אז להכניס אותם.
  • לא כל הפירות והירקות אותו הדבר
    יש כאלו שרגישים לקור ודווקא יתקלקלו יותר מהר במקרר, ויש מי שהקירור מאריך את חייהם. יש כאלו שירקיבו אם יוכנסו עם שקית לקירור, ויש כאלו שדווקא מומלץ לאחסן אותם כך (גזר, למשל, כדאי להכניס למגירת הירקות בתוך שקית עם חורים וכך הוא יחזיק מעמד מצוין לאורך זמן). לכן כדאי לבדוק לפני שמאחסנים את כולם אוטומטית באותה שיטה.
  • יש פירות וירקות שלא כדאי לאחסן ביחד:
    למשל, עגבניות ומלפפונים הולכים מצוין יד ביד בסלט, אבל לא באותה מגירה במקרר. זאת כי העגבניות פולטות חומר בשם אתילן שמקצר את חיי המלפפון. כדאי גם להפריד בין פירות, שחלקם מפרישים אתילן, לבין ירקות ובעיקר להרחיק אותם מהחסה.
  • בקיץ קשה לפירות ולירקות לשרוד בחוץ, אבל כשהטמפרטורה בבית נעימה ישנם לא מעט מהם שיעדיפו לחיות מחוץ למקרר, כל עוד הם מאוחסנים במקום יבש שאינו חשוף לשמש.

 

ירקות ופירות שלא כדאי לשים במקרר: 

בננות – לא מגיבות טוב לקירור. אחסנו אותן מחוץ למקרר. יותר מדי מהם הבשילו? אפשר להקפיא או להכין עוגת בננות.

תפוחי אדמה – לא להכניס למקרר. הקור לא עושה לו טוב, מפרק את העמילן שבו ומעלה את רמות הסוכר.

בטטה – רגישה לקור וממילא שורדת מצוין לאורך זמן מחוץ למקרר.

עוד פירות וירקות שיסתדרו מצוין מחוץ למקרר:

אננס ומנגו

פירות טרופיים מארצות חמות, שלא אוהבים קור.
רק אחרי שהם הבשילו או נחתכו כדאי להכניס למקרר, אבל אורך החיים שלהם בו לא יהיה ארוך (עדיף להקפיא, חתוכים ושטופים).

עגבניות

כשהן עוד לא בשלות, אל תכניסו למקרר. למעט הקיץ או אם חם בבית, עדיף לשמור אותן בחוץ גם כשהן בשלות.

מלפפון

גם אותו ניתן לשמור בחוץ בחורף.

שום

שיניים לא קלופות או ראשי שום עדיף לשמור במקום יבש, חם וחשוך מאשר במקרר.

איך לשמור עשבי תיבול במקרר?

הבעיה הגדולה של עשבי תיבול במקרר היא לחות דווקא ולא הקור.
זאת מכיוון שהם "נושמים" ובתהליך הזה פולטים אדים שהופכים למים.
אפשר להאריך את חייהם על ידי אריזה בקופסה סגורה או בשקית ניילון עם מגבת נייר שתספוג את הרטיבות.
בזיליקום הוא יותר בעייתי מעשבי תיבול אחרים, כפי שאולי הבחנתם, כי הוא רגיש לקור.
יהיה יותר קל להשאיר אותו מחוץ למקרר, כזר בתוך כוס מים.